LA caça del porc senglar a lleida

La caça del porc senglar

Porc senglar (Sus scrofa):

Descripció: És un mamífer de mida gran, el seu pes i la seva mida varien molt entre mascles i femelles i segons l’edat. El pes aproximat de una cria és de 1 kg, el primer any de vida pot augmentar fins a 40-42 kg i al segon any un mascle pesa aproximadament 75 kg i una femella uns 60 kg.  És una espècie que es caracteritza per tenir les orelles i els ulls petits, un musell llarg, les extremitats curtes, el cos curt i robust, el cap és gran i allargat i el pèl és dur i abundant.

Habitat: L’hàbitat d’aquesta espècie és molt variat, a Catalunya pràcticament es troba en tots els indrets, es troba des de la muntanya fins al nivell del mar. A més a més de trobar-se en boscos i en zones de cultiu, també és pot trobar proper a ciutats, d’on n’obtenen aliment.

Comportament: El porc senglar té un gran comportament social, tenen la estructura matriarcal formada per un grup de tres o quatre femelles i les seves cries i una de les femelles actua com a dominant. Els mascles en canvi es troben en solitari o prop d’un grup de femelles. Pel que fa a l’activitat el porc senglar és predominantment nocturn, ja que durant el dia reposa i a la nit comença la seva activitat, però en les àrees on no se’ls molesta poden tenir més activitat diürna.

Mètode de caça: El porc senglar en el vedat de caça de Castelldans es pot caçar amb la modalitat AGUAIT o ESPERA i amb la tradicional BATUDA. La caça a l’ aguait o a l’espera consisteix en esperar en un lloc com un mirador, torreta o en algun lloc de pas del porc senglar, i s’esperà fins a observar un senglar, aleshores es te que trobar el moment oportú per disparar. L’altre mètode és la tradicional batuda, la qual reuneix un gran grup de caçadors i consisteix en posicionar-se en un emplaçament en el que s’espera que passi el porc senglar. La caça comença per la búsqueda de petjades fresques que indiquin la  presència del senglar a la zona, aleshores es delimita una zona en la qual es preveu que hi hagi el porc senglar i els caçadors es distribueixen per aquest perímetre per tal de cobrir  la major part del cercle, els caçadors alliberen els gossos que rastrejaran l’olor dels senglars i els faran fugir, els caçadors han d’estar molt atents, ja que no saben d’on vindran els senglars. Aquesta modalitat de caça és espectacular i molt típica a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *